• Garantipay 2.0

Garanti Pay Nedir?

• GarantiPay internet alışverişlerinde müşterinin kart bilgilerini firmayla paylaşmadığı, BonusFlaş uygulaması içinde yer alan hızlı ve kolay bir ödeme yöntemidir.

• İnternet alışverişi sırasında, ödeme seçenekleri adımında bir check out alternatifi olarak yer alır.

• GarantiPay seçeneğini check out sayfasında görünür yerlerde konumlandırmak GarantiPay sadık kullanıcılarının firmada kolayca işlem yapabilmesini sağlar.

• Hem e-commerce(in-web) işlemlerde, hem de m-commerce(in-app) işlemlerde müşteriler bu deneyimi yaşayabilir.

• GarantiPay check out seçildiğinde, müşteri BonusFlaş’a yönlendirilir, işlemini BonusFlaş içinden sonlandırır.

• Müşteri GarantiPay içinden ödemesini tamamlarken Garanti veya diğer banka kartlarını kullanabilir. Aynı zamanda Alışveriş Kredisi ile de ödemesini gerçekleştirebilir. Alışveriş kredisi firmada banka kartı işlemi olarak görünür. Bu sayede müşterinin tüm ödeme ihtiyaçlarına tek yerden çözüm sunar.

Garanti Pay‘in Müşterilerimiz ve Üye İşyerlerimize Faydaları:

• Müşterilerimize kolay, hızlı ve güvenli bir ödeme deneyimi sağlar.

• Müşterilerimizin işlem esnasında cüzdanlarını ve kartlarını yanlarında bulundurma ihtiyacını ortadan kaldırır.

• Ödeme işlemi sırasında kart bilgilerinin üye işyerleri ile paylaşılması ihtiyacı ortadan kaldırır.

• OneClickPayment yapısını kullanmak isteyen ama kart bilgilerini saklamak istemeyen üye işyerlerimiz için bu yapıyı hem mobil uygulamalarından hem de web sitelerinden yapılacak ödemeler için sağlar.

• Mobil Uygulama üzerinden de ürün ve servislerini sağlayan üye işyerlerimize de ödeme çözümü sağlar. Mobil Uygulama üzerinden kredi kartı bilgisinin manuel girişi ile ödemenin yapıldığı yapıya göre işlem sürelerini %70 oranında kısaltarak kullanıcı deneyimine olumlu katkı sağlar.

Örnek Firma Rakamları:

  • Alışveriş sıklığını %47 artırır.
  • Müşteri başına %56 daha fazla ciro
  • Kullanan müşterilerin %88'i tekrar kullanır
  • Görünür olduğu firmalarda %30 ciro payı yakalar

Switch Yönetim Ekranları

Switch Yönetim Portalı ekranları ile Switch sisteminde yer alan bilgiler görüntülenebilir, işlemler ve siparişler listelenebilir, Switch şifre güncellemesi ve banka tanımları yapılabilir.

Anasayfa

Switch Yönetim Portalı’na erişmek yapmak için, Garanti Sanal Pos Yönetim Portalı’na girmek gerekmektedir. Garanti Sanal Pos Yönetim Portalı’na giriş yaptıktan sonra portal ana menüsünde yer alan Switch Yönetim butonuna basmak gerekmektedir. Böylelikle tarayıcıda yeni sekmede Switch Yönetim Portalı’na erişilebilir.

Butona basıldıktan sonra Switch Yönetim Portalı ana sayfası yeni sekmede açılacaktır :

Banka Tanımlama

Switch sistemi üzerinden hangi banka sanal POS’u kullanılmak isteniyorsa, ilgili bankanın merchant tarafından tanımlanması gerekmektedir. Eklenmek istenen bankanın merchant tarafında tutulan Sanalpos Credential bilgilerinin sisteme girilmesi gerekmektedir. Bu bilgiler Switch sisteminde encrypted olarak tutulmaktadır. Switch menüsünde yer Banka Tanımlama tabından ekli bankaları listeleme ve yeni banka ekleme işlemleri yapılabilir.

Banka Tanımlama Ekranı:

Banka ekle butonuna basarak yeni banka tanımı eklenebilir, Banka başlığı ile yer alan dropdown kısmından eklenmek istenen banka seçilir:

Seçilen bankanın sanalposuna ait credential bilgileri girilir ve kaydet denilerek ilgili tanım sisteme kaydedilir:

Banka Tanımlama ekranda yeşil ok butonuna basıldığında merchant tarafından daha önceden tanımlanmış bankalar görünecektir.

Banka güncellemesi için istenen banka tanımına basılıp, alt kısımda çıkan Güncelle butonuna basmak gerekmektedir.

Taksit ve Vade Farkı Tanımlama

Yukarıda da görüntüsü verilen banka tanımlama ekranı açıldığında sayfanın en altında taksit ve vade farkı tanımlamak için taksit ekle butonu bulunur. Bknz: Resim 1

Taksit Ekle butonuna tıklandığında açılan satıra, ilgili taksit sayısı ve ilgili taksit sayısı için vade farkı girilecekse yazılır. Birden fazla taksit sayısı ve taksit sayısına karşılık gelen vade farkı tanımı eklenebilir. Ardından kaydet’e tıklanır. Bknz: Resim 2

Not: Aynı taksit sayısı birden fazla kez tanımlanamaz.

Örneğin; 100 TL’lik işlem için 2 taksit ve Vade 10.00 şeklinde tanım yapıldığında, ortak ödeme sayfasında, Peşin İşlem > 100 TL ve 2 Taksit > 110 TL şeklinde bir gösterim olur.

Tanımlı taksit ve vade farkı bilgisi sil butonu yardımıyla silinebilir. Ardından kaydet butonuyla işlem kaydedilir.

Sipariş Listeleme

Switch üzerinden gerçekleştirilen siparişlere ait bilgiler ve durumları menüde yer alan Sipariş Listeleme tabı üzerinden izlenebilir:

Sipariş Listeleme Ekranı:

Sipariş Listeleme ekranında istenilen kriterler girildikten sonra yeşil ok butonuna basılır siparişler listenelecektir:

Sipariş Listeleme ekranında listelenen siparişlerden herhangi biri hakkında detay öğrenilmek istendiği durumda Sipariş No kısmında yer alan yeşil renkli sipariş nosuna basılması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra detay bilgilerin yer aldığı aşağıdaki gibi bir sayfa açılacaktır:

İadesi istenen işlemler için İade butonuna basılıp ekranlar üzerinden iade işlemi gerçekleştirilebilir, iade butonuna basıldığında aşağıdaki gibi bir popup açılacaktır, burada iade tutarı girilir ve devam butonuna basılır, çarpı sembolüne basılırsa popup kapanacaktır :

İptali istenen işlemler için Sipariş Listeleme ekranında istenen siparişin detayına gidildikten sonra, bu sayfada yer alan Sipariş Detay kısmında listelenen işlemlerden iptali istenen işlem seçilir ve ekranın altında beliren İptal butonuna basılabilir:

İptal butonuna basıldıktan sonra aşağıdaki gibi bir popup çıkacaktır. Burada işlemin iptalini onaylanabilir ya da işlemden vazgeçilebilir:

Kapaması istenen ön otorizasyon işlemleri için Ön Otorizasyon Kapama butonuna basılıp ekranlar üzerinden kapama işlemi gerçekleştirilebilir.

Kapama butonuna basıldığında aşağıdaki gibi bir popup açılacaktır, burada kapama tutarı girilir ve devam butonuna basılır, çarpı sembolüne basılırsa popup kapanacaktır:

İşlem Listeleme

Switch üzerinden gerçekleştirilen işlemlere ait bilgiler ve durumları menüde yer alan İşlem Listeleme tabı üzerinden izlenebilir:

Bu ekranda istenilen kriterler girilip yeşil ok butonuna basıldığında işlemler listelenecektir:

İşlemlerin detay bilgisini öğrenmek için İşlem No kısmında yer alan yeşil renkli işlem numarasına basmak gerekmektedir. Buraya basıldıktan sonra aşağıdaki gibi işlemin detay bilgilerini içeren bir popup çıkacaktır:

We would love to hear from you. Do you have problems/questions about services ? Send us detailed email about it ?

Send Us a Question Send Us a Question